Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Min granne har skrivit en bok

Publicerad 2017-08-31 11:32:42 i Tips, Vad läser jag just nu?,

Min granne, två våningar ner, hälsade på mig idag och det visade sig att han varit delaktig i att skriva en bok. Det handlar om Dalarna hembygdsförbunds årsbok 2014. Jag sa att jag gärna läste den och då hade han en bok hemma som han gav mig att låna. 


Jag har sträckläst den hela förmiddagen. Jag skriver själv en bok, dock inte historia utan mer poesi/prosa men jag älskar att läsa alla bokgenrer. Speciellt när man har en relation till berättelsen. Här handlar det om samma område där jag själv vuxit upp och min gata nämns flera gånger i hans berättelse.

Personlig utveckling

Publicerad 2017-08-29 18:02:00 i Personlig utveckling,

Personlig utveckling handlar om att vara sin egna personliga assistans, och många gånger även att nöta tills det tillslut händer nått (läs också min artikel om Grit här). 

 
Du sitter i soffan med en skål chips och ett glas cola. Du skrollar mellan serier och filmer på Netflix och väljer tillslut en romantisk komedi som du redan innan vet hur den kommer sluta. Du suckar över att det är måndag imorgon och för att du har en lång jävla vecka framför dig igen. Du suckar igen för att grannens hund skäller och skäller och skäller. Och så ringer telefonen som du glömt i ett annat rum och du måste ställa ifrån dig snacksskålen, lämna din tillrättalagda sittplats och resa dig för att svara vem fasiken det nu är som vill dig nått. När du ställer dig upp så får du en smäll i ansiktet. Det är lite personlig utveckling som slår dig där du står. Nä.. Sådär går det nog inte till för att nå personlig utveckling, eller vad tror ni?
 
Det krävs snarare ett aktivt val av ageranden och tankemönster samt ett innerligt intresse av sitt eget välbefinnande. Jag måste vara intresserad av att lära mig verktyg som kan ta mig framåt och få mig att må bättre och bli effektivare, lugnare eller gladare. Jag måste även vara villig att lägga ner tid på att lära mig nya saker. Lyssna på en podcast om framgång eller testa en mindfulness app via mobilen. Skriva ner mina mål och hur jag ska gå tillväga för att nå dem. Engagera mig i mitt liv. Vad vill jag? Hur vill jag? När vill jag? Vad kan jag göra för att nå dit jag vill, må som jag vill och leva som jag vill?
 
Det krävs egentligen inte mycket. Man måste inte bli en zen-mästare eller stadsminister. Det räcker med att exempelvis använda de kunskaper du redan har. Som exempelvis att äta hälsosamt. De flesta vet vad hälsosam mat är, vad hälsosam livsstil innebär. Testa att använda dig av det du redan vet. Vad får din kropp att må bra idag? Du vet nog svaret. Du behöver inte gå en kurs för att lära dig detta och känner du dig osäker, gå en kurs. Du kommer skilja dig ur mängden om du börjar använda dina kunskaper istället för att bara bära runt på dem och agera på annat sätt.
 
Jag är bara människa. Jag är inte utbildad inom varken psykologi, kost eller personligt arbete. Däremot är jag intresserad av att ta hand om mig själv. Jag måste vara det för annars skulle jag inte vara där jag är idag. Jag skulle inte sitta där jag sitter och skratta åt det jag skrattar åt eller somna bredvid den hund jag somnar bredvid. Jag väljer aktivt varje dag att ta hand om mig själv. Ibland fallerar jag, ibland överraskar jag mig själv med att lyckas så jäkla bra! Det är en ständig process av att öva sig i personlig utveckling. Det handlar om att öva. Att komma långt handlar om att gå väldigt många korta sträckor.
 
 

Höstens boklista

Publicerad 2017-08-23 21:12:44 i Tips, Vad läser jag just nu?,

Nej. Augusti är inte en höstmånad. Sommaren kan fortfarande ge oss fina varma dagar och härliga kvällar. Däremot ger Augusti en känsla av att hösten snart påväg och förväntningarna kommer därefter. Jag älskar hösten. Våren och hösten är mina favoritårstider för att de är övergångsårstiderna. Nu till höst ser jag mig sitta med en filt virad runt mig i soffan på min balkong med en kopp te och en bra bok. Det är en skön fantasi att ha när man vet att hösten i realitet kommer att innebära tungt terapiarbete och långsam anpassning från att bo hemma med i princip dygnet runt sällskap till att bo ensam, vilket är superläskigt! Läsning är då gott sällskap. Här kommer en lista på böcker jag gärna läser i höst!
 
 

Thomas Erikson som är beteendevetare och ledarskapstränare har gett ut två intressanta titlar: Den första är Omgiven av idioter: hur man förstår dem som inte går att förstå och den andra är uppföljaren Omgiven av psykopater. De här två böckerna har absolut fångande titlar och kanske är det en synisk bild jag har på omgivningen som verkligen känner ett sug av att läsa dessa böcker. Jag tror dock att man måste ha en stor skopa ironi med i smeten. Jag tycker framförallt att det är intressant med psykologin bakom folks beteenden. Förhoppningsvis är böckerna bra skrivna och bjuder på samhällsvetenskap, psykologiska fmetoder och tankeställare. Jag vill gärna läsa båda dessa böcker. Och jag tycker absolut inte att man ska utgå ifrån att alla man möter är idioter eller psykopater. Överlag tycker jag att det är lite okunnigt (och felaktigt) att använda psykopater som ett samlingsnamn för arroganta och utnyttjande människor. Att ha psykopatiska drag gör dig inte till psykopat. Och alla psykopater är inte seriemördare. MEN, boken kan vara bra trots det lilla slip-up:et.
 
Omgiven av idioter:

Har du någon gång försökt resonera med din partner och ingenting gick som du tänkt dig? Eller i förvirring lämnat ett möte med känslan att du inte begrep dig på de övriga i rummet? Och värst av allt: vissa verkar aldrig förstå vad du säger – hur tydlig du än är. Visst är det ett mysterium?

Välkommen till en rad uppfriskande aha-upplevelser – möjligen även en eller annan åh nej-upplevelse - och med lite flyt är det inte du som är idioten. Efter att ha läst den här boken kommer du att förstå vad din omgivning egentligen vill säga dig. Jag garanterar att du radikalt kommer att minska mängden idioter i din omgivning, hälsar Thomas Erikson.

Omgiven av psykopater:


Du har säkert stött på den här personen: en spännande människa som är otroligt karismatisk, trevlig, charmig och hjälpsam. Som alltid har en komplimang i beredskap. Och som garanterat får dig att må bra. Du tror på det du får höra, även när det låter falskt – eftersom det känns så bra. Men det som verkar för bra för att vara sant är troligen det …

I boken avslöjas hur en psykopat använder sig av dina svagheter för att kunna utnyttja dig så mycket det bara går. Du får reda på om din egen personlighetstyp är röd, gul, grön eller blå enligt det psykologiska DISA-systemet. Genom att bli medveten om hur du själv fungerar kan du se igenom och stå emot psykopatens avancerade manipulation. Helt klart är att vissa människor har en personlighet som är exceptionellt manipulativ. De kan övertyga vem som helst om vad som helst. De tycker om att kontrollera andra. Och de drar sig inte för att ljuga och förvränga sanningen för att komma dit de vill.

 

Quiet: The power of introverts in a world that can't stop talking av Susan Cain är ett slag för alla introverta därute. Mig själv inkluderad. Den här boken har jag faktiskt haft i bokhyllan ett bra tag. Jag har väntat på rätt tillfälle att läsa den och jag tror att hösten med stort h är kommen. Det här är boken som startade den tysta revolutionen och det finns nu fler liknande böcker att läsa i ett område som ironiskt nog varit tyst alleles för länge. Att tänka innan man talar är en fantastisk egenskap!

Quiet:

Introverta är de som föredrar att lyssna istället för att tala; De är innovativa och skapar, men tycker inte om att marknadsföra sig själva. De som föredrar att arbeta på egen hand framför att arbeta i lag. Det är tack vare introverta, så som Rosa Parks, Chopin, Dr. Seuss, Steve Wozniak, som har fått många av de stora bidragen till samhället.


Susan Cain sägar att vi undervärderar introverta och i sin bok förklarar hon hur mycket vi förlorar i det. Hon kartlägger uppkomsten av det Extroverta Idealet under hela 1900-talet och utforskar hur djupt det har kommit att påverka kultur. Quiet förändrar hur vi ser introverts och, lika viktigt, hur de ser sig själva

 

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela