Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Höstens boklista

Publicerad 2017-08-23 21:12:44 i Tips, Vad läser jag just nu?,

Nej. Augusti är inte en höstmånad. Sommaren kan fortfarande ge oss fina varma dagar och härliga kvällar. Däremot ger Augusti en känsla av att hösten snart påväg och förväntningarna kommer därefter. Jag älskar hösten. Våren och hösten är mina favoritårstider för att de är övergångsårstiderna. Nu till höst ser jag mig sitta med en filt virad runt mig i soffan på min balkong med en kopp te och en bra bok. Det är en skön fantasi att ha när man vet att hösten i realitet kommer att innebära tungt terapiarbete och långsam anpassning från att bo hemma med i princip dygnet runt sällskap till att bo ensam, vilket är superläskigt! Läsning är då gott sällskap. Här kommer en lista på böcker jag gärna läser i höst!
 
 

Thomas Erikson som är beteendevetare och ledarskapstränare har gett ut två intressanta titlar: Den första är Omgiven av idioter: hur man förstår dem som inte går att förstå och den andra är uppföljaren Omgiven av psykopater. De här två böckerna har absolut fångande titlar och kanske är det en synisk bild jag har på omgivningen som verkligen känner ett sug av att läsa dessa böcker. Jag tror dock att man måste ha en stor skopa ironi med i smeten. Jag tycker framförallt att det är intressant med psykologin bakom folks beteenden. Förhoppningsvis är böckerna bra skrivna och bjuder på samhällsvetenskap, psykologiska fmetoder och tankeställare. Jag vill gärna läsa båda dessa böcker. Och jag tycker absolut inte att man ska utgå ifrån att alla man möter är idioter eller psykopater. Överlag tycker jag att det är lite okunnigt (och felaktigt) att använda psykopater som ett samlingsnamn för arroganta och utnyttjande människor. Att ha psykopatiska drag gör dig inte till psykopat. Och alla psykopater är inte seriemördare. MEN, boken kan vara bra trots det lilla slip-up:et.
 
Omgiven av idioter:

Har du någon gång försökt resonera med din partner och ingenting gick som du tänkt dig? Eller i förvirring lämnat ett möte med känslan att du inte begrep dig på de övriga i rummet? Och värst av allt: vissa verkar aldrig förstå vad du säger – hur tydlig du än är. Visst är det ett mysterium?

Välkommen till en rad uppfriskande aha-upplevelser – möjligen även en eller annan åh nej-upplevelse - och med lite flyt är det inte du som är idioten. Efter att ha läst den här boken kommer du att förstå vad din omgivning egentligen vill säga dig. Jag garanterar att du radikalt kommer att minska mängden idioter i din omgivning, hälsar Thomas Erikson.

Omgiven av psykopater:


Du har säkert stött på den här personen: en spännande människa som är otroligt karismatisk, trevlig, charmig och hjälpsam. Som alltid har en komplimang i beredskap. Och som garanterat får dig att må bra. Du tror på det du får höra, även när det låter falskt – eftersom det känns så bra. Men det som verkar för bra för att vara sant är troligen det …

I boken avslöjas hur en psykopat använder sig av dina svagheter för att kunna utnyttja dig så mycket det bara går. Du får reda på om din egen personlighetstyp är röd, gul, grön eller blå enligt det psykologiska DISA-systemet. Genom att bli medveten om hur du själv fungerar kan du se igenom och stå emot psykopatens avancerade manipulation. Helt klart är att vissa människor har en personlighet som är exceptionellt manipulativ. De kan övertyga vem som helst om vad som helst. De tycker om att kontrollera andra. Och de drar sig inte för att ljuga och förvränga sanningen för att komma dit de vill.

 

Quiet: The power of introverts in a world that can't stop talking av Susan Cain är ett slag för alla introverta därute. Mig själv inkluderad. Den här boken har jag faktiskt haft i bokhyllan ett bra tag. Jag har väntat på rätt tillfälle att läsa den och jag tror att hösten med stort h är kommen. Det här är boken som startade den tysta revolutionen och det finns nu fler liknande böcker att läsa i ett område som ironiskt nog varit tyst alleles för länge. Att tänka innan man talar är en fantastisk egenskap!

Quiet:

Introverta är de som föredrar att lyssna istället för att tala; De är innovativa och skapar, men tycker inte om att marknadsföra sig själva. De som föredrar att arbeta på egen hand framför att arbeta i lag. Det är tack vare introverta, så som Rosa Parks, Chopin, Dr. Seuss, Steve Wozniak, som har fått många av de stora bidragen till samhället.


Susan Cain sägar att vi undervärderar introverta och i sin bok förklarar hon hur mycket vi förlorar i det. Hon kartlägger uppkomsten av det Extroverta Idealet under hela 1900-talet och utforskar hur djupt det har kommit att påverka kultur. Quiet förändrar hur vi ser introverts och, lika viktigt, hur de ser sig själva

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela