Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Sojaprodukter farligt eller inte?

Publicerad 2017-07-23 10:51:35 i Miljö,

Syrran hade hört från en arbetskamrat att sojaprodukter skulle vara farligt. Eftersom hon vet att jag älskar att göra efterforskningar så gav hon mig i uppgift att ta reda på hur det står till med sojaprodukterna. Här är resultatet av det jag läst om sojaprodukter. Kort sammanfattat: ingen fara alls! Köp helst ekologiskt för miljöns skull. Det ska mycket till innan du når upp till en för hög konsumtion av soja.
 
 

Frågeställning

  • Är soja farligt?

  • Vilka produkter är riskfyllda?

  • Miljö eller människa?

  • Hur påverkar soja kroppen?

     

Resultat

Miljö

Innehåller växtgifter som skyddar dem mot bl.a. skadeinsekter och svampar. O-ekologisk sojaproduktion dåligt för miljön. Välj ekologiskt om du kan. Detta gäller alla baljväxter (bönor, linser, ärter) och fröer (ex spannmål).

 

Människa

Soja innehåller nämligen så kallade fytoöstrogener (liknar det kvinnliga könshormonet östrogen), på grund av rädslan för ökat östrogen brukar body builders (som vill ha så mycket manligt hormon som möjligt för att bygga muskler) undvika för mycket soja. Detta är dock inte vetenskapligt bevisat att det skulle ha någon effekt för body builders. Sojans fytoöstrogener är inte samma typ av östrogen som vi har i kroppen och har därför inte stor effekt. Det är alltså inte bevisat att ett högt intag av soja rubbar kroppens hormonbalans. Däremot vet man att soja sänker kolesterolnivånd, minskar risken för prostatacancer och lindrar PMS-besvär.

Sojaimporten till produktion av foder till tex; grisar, kycklingar och mjölkkor. Ca 90% av importen som går dit. Därför visar studier att östrogennivåerna i blodet är högre hos allätare än hos vegetarianer. Kött innehåller nämligen både östrogen av samma typ som vi har i kroppen och fytoöstrogener från sojafodret som djuren har ätit.

 

Soja är ett av de mest studerade livsmedlen i världen. Det finns tiotusentals studier som visar att fermenterade och ofermenterade sojalivsmedel är säkra och endast ett fåtal studier fallstudier och djurstudier som visar annorlunda. Precis som med all kost bör man äta allsidigt. 2-3 portioner per dag beaktas som normal konsumtion.

 

Livsmedelsverket anser att soja är säkert för barn och vuxna men personer med ämnesomsättningsrubbiningar bör undvik soja, då jodbehovet kan öka. Soja innehåller bland annat fytinsyra, som minskar upptaget av mineraler som kalcium, järn och zink. Normalt intag av soja ökar dock inte nämnvärt risken för mineralbrist. Fermenterade (mjölksyrajästa) sojalivsmedel innehåller mindre fytoöstrogener och fytinsyra. Vid produktion av sojaproteinsprodukter används ofta lösningsmedlet hexan. Det finns teorier om att hexanfrester är hälsoskadligt, men det finns ännu inga belägg för det. Är du frisk och äter en normal mängd av fermenterade (mjölksyrajästa) och ofermentade sojalivsmedel behöver du inte oroa sig för negativa hälsoeffekter.

  • Expert Pernilla Berg som är nutrionist, medicine toxikologi och vegan

 

Källor

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/kott/soja.htm

https://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/naturskyddsforeningen/d/ar-sojaprodukter-bra-for-halsan/

http://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela