Lady Dahmer om skillnaden i elakheter

Jag brukar inte läsa Lady Dahmers blogg särskilt ofta. Ibland tycker jag att den är för arg. Men ibland kan inte ens jag blunda för hennes klockrena nävslag i borden. Ett exempel på detta är hennes inlägg om skillnaden mellan tjejer och killars elakheter. Ett läsbart inlägg som jag skulle kunna citera sönder. Läs här!

 

Skötselråd krukrosor

 
Skötselråd av krukrosor
 
- Man kan ha krukrosor både inomhus och i utomhus i både krukor och trägårdsrabatten från maj tills frosten kommer. Även om de flesta krukrosor kan övervintra och blomma kommande sommar är de först och främst utvecklade för användning inomhus eller utplantering i krukor. De är egentligen inte trädgårdsrosor.
 
- Rosorna trivs bäst på en så ljus plats som möjligt. Undvik ovanför ett element eller drag (då torkar rosorna ut).
 
- Vattna rejält, helst varje dag när det är soligt. Har du rosorna inomhus ska de vattnas på fatet under krukan. Varma och soliga dagar kan lite vatten lämnas kvar, annars kan man hälla av det kvarvarande vattnet efter en kvart.
 
- Ingen gödning behövs medan de blommar men efter blomningen. Då ska de eventuellt även beskäras, varpå de kommer att bilda nya knoppar. Efter blomningen kan man plantera ut krukrosorna i trädgården, men inte senare än augusti eftersom de måste hinna bilda ett rotsystem innan vintern kommer.
 
Källa:
 
Hur beskär man rosor?
 
 
Se till att ha en ren och vass sekatör så att inte grenen krossas när du beskär den. Ta bort eventuella döda grenar (oftast räcker detta). När du beskär en gren ska du klippa ovanför en bladknopp och klipp ner ganska hårtom du vill hålla dem buskiga och låga. De kan blomma bra även om man inte klipper så hårt, men blir då höga och kala nertill. Lägg snittet snett genom att vinkla sekatören i 45 graders vinkel. Snittet ska luta ifrån bladknoppen så att vattnet rinner av men klipp inte så nära att bladknippen skadas.
 
Källa:
 

Bloggtips: Carl Robin Larsson

 

En ny blogg som mina intressespröt har fastnat på är crobinlarsson.blogg.se. Carl Robin Larsson är ägare och skribent av bloggen och  "konsten att vara människa" beskriver väl bloggens innehåll. Han blandar humor med seriösa samhällssynpunkter vilket leder till tankeväckande läsning ur en synvinkel annorlunda från min egen.

Helen Brooke Taussig 24 maj 1898 - 20 maj 1986

 

Helen Brooke Taussig (24 maj 1898 - 20 maj 1986) var en amerikansk läkare i kardiolog, som arbetade i Baltimore och Boston och grundade pediatrisk kardiologi. Hon gjorde sig ett namn då hon var en av de första att behandla ”blåbarnssyndromet” genom att vara med och utvecklade behandling av Tetralogy of Fallot som är den vanligaste orsaken till blåbarnsyndromet. Tetralogy of Fallot är en medfödd hjärtefel som förekommer vid födseln. Symtomen är episoder av blåaktig färg på huden. När drabbade barn gråter eller vid tarmrörelse kan de utveckla ett tillstånd där de blir mycket blåa, har svårt att andas och ibland förlorar medvetandet. Andra symtom kan innefatta hjärtmuskel, fingerklubb och lätt trötthet vid amning. Orsaken till sjukdomen är inte känd. Riskfaktorer är att använda alkohol, har diabetes,är äldre eller får rubella under graviditeten. 

 

År 1964 mottog Dr. Taussig Frihetsmedaljen från president Lyndon Johnson, och år 1965 blev hon den första kvinnliga presidenten för American Heart Association. Johns Hopkins University heter "Helen B. Taussig Children's Pediatric Cardiac Center" till hennes ära. 2005 döpte Johns Hopkins School of Medicine en av sina fyra högskolor efter henne.

 

2004 gjordes HBO-filmen Something the Lord Made och där blev Dr. Taussig skildrad av Mary Stuart Masterson.

 

"What Is Tetralogy of Fallot?". NHLBI. 1 July 2011. Retrieved 2 October 2016

 Warnes, Carole A. (July 2005). "The Adult With Congenital Heart Disease". Journal of the American College of Cardiology. 46 (1): 1–8. doi:10.1016

 https://www.geni.com/people/Helen-B-Taussig/6000000015436465032

Alice Austen, 1866-1952

En av de första dokumentärfotografen i America att arbeta med dokumentärfotografi som inte blev vanligt förrän på 1900-talet. Hon tog över 8000 blder och var alltså revolutionerande med sin fotojournalistik redan innan ordet myntades 40 år senare. Hon fotade folk i sitt naturliga tillstånd men hade också en stark estetisk ådra. Hon var även en landskapsdesigner, en duktig tennis spelare och den första kvinnan på Staten Island att äga en bil.

När Alice var 10 år fick hon en kamera av sin farbror Oswald efter hans resa till Tyskland. Vid 18 års ålder var hon en framgångsrik fotograf med god erfarenhet. I hennes hem, hennes vänner och att fota folk i sina naturliga tillstånd var vanligt i hennes fotografier och hon antog utmaningar som att klättra upp på tak för att få den perfekta bilden. En tuff jänta med kameran i högsta hugg.

 Bildkälla: http://aliceausten.org/darned-club

Ett foto från 29 oktober 1891 på de gamla skolkamraterna Alice Austen Trudy Eccleston, Julia Marsh, and Sue Ripley. ”The Darned Club” som män i Staten Island kallade dem blev anammat av tjejkvadretten och deras vänskap tolkades i fotot på Alice Austens gräsmatta.

 

Man kan läsa mer om henne på hemsidan http://aliceausten.org/ där det står om hennes liv och där hennes fotografier finns samlade.