Alice Austen, 1866-1952

En av de första dokumentärfotografen i America att arbeta med dokumentärfotografi som inte blev vanligt förrän på 1900-talet. Hon tog över 8000 blder och var alltså revolutionerande med sin fotojournalistik redan innan ordet myntades 40 år senare. Hon fotade folk i sitt naturliga tillstånd men hade också en stark estetisk ådra. Hon var även en landskapsdesigner, en duktig tennis spelare och den första kvinnan på Staten Island att äga en bil.

När Alice var 10 år fick hon en kamera av sin farbror Oswald efter hans resa till Tyskland. Vid 18 års ålder var hon en framgångsrik fotograf med god erfarenhet. I hennes hem, hennes vänner och att fota folk i sina naturliga tillstånd var vanligt i hennes fotografier och hon antog utmaningar som att klättra upp på tak för att få den perfekta bilden. En tuff jänta med kameran i högsta hugg.

 Bildkälla: http://aliceausten.org/darned-club

Ett foto från 29 oktober 1891 på de gamla skolkamraterna Alice Austen Trudy Eccleston, Julia Marsh, and Sue Ripley. ”The Darned Club” som män i Staten Island kallade dem blev anammat av tjejkvadretten och deras vänskap tolkades i fotot på Alice Austens gräsmatta.

 

Man kan läsa mer om henne på hemsidan http://aliceausten.org/ där det står om hennes liv och där hennes fotografier finns samlade.

Kvinnor | |
Upp