Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Ny artikel om Grit

Publicerad 2017-12-02 10:00:00 i , Personlig utveckling,

Motivationens och de emotionella drivkrafternas urmoder Grit skrev jag om för ett tag sedan och det kan ni hitta i länken längst ner på det här inlägget.


Nu har även forskning.se kommit med en artikel om just Grit och med en inriktning på barn i skolan. 

Motivation är naturligtvis ett viktigt ämne i skolan. Hur får man eleverna att bli mer motiverade till att studera? Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet, beskriver motivationen i två delar: den yttre och inre motivationen.

Den yttre motivationen är den som talar om konkret belöning. Till exempel pengar eller att komma in på en viss utbildning.

Den inre motivationen är den som engagerar det egna intresset. Till exempel stolthet över att ha åstadkommit något.

Grit beskriver Torkel som den tredje motivationen och vi reagerar på Grit på samma sätt som vid motivation, genom hjärnans belöningssystem. Detta har Torkel och hans kollegor kommit fram till genom att ta anatomiska bilder av barnens hjärnor.

Eftersom vi lär oss olika saker i olika tempon kan det vara väldigt bra att prata om Grit i skolan, då man med hjälp av ett ihållande arbetande mot ett visst mål och genom att inte ge upp kan kompensera långsamt lärande med att lägga ner mer tid. 

Hur kan man uppmuntra Grit hos elever?
- Genom att göra dem uppmärksamma på sin egna kapacitet.
- Genom övertygelsen av att de tillslut kommer att lyckas.
- Att uppmuntra inställningen att inte ge upp vid motgångar.

Agneta Gulz, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet, forskar om motivation och lärande och namnsätter de känslor som kan väcka motivationen: Nyfikenhet, frustration, sammanhang och meningsfullhet. Även rädslan för straff eller obehag vid misslyckande. En reglerat rädsla för misslyckande kan vara hälsosam, som exempelvis att inte komma in på den utbildningen man vill. För stark rädsla kan dock göra att man helst undviker utmaningar istället.

Mitt tidigare inlägg om Grit
Länk till artikeln från forskning.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela