Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Bookbar: Jakten på Thunder

Publicerad 2017-10-27 13:29:26 i Allmänt, Tips,

I torsdags gick jag på Bookbar med mamma och syrran. Det är i princip vad det låter, öppen bar och intervju av författare till en viss bok utvald för kvällen. Det var premiär för konceptet här i stan och Eskil Engdal och Kjetil Sæter var på plats för att prata om sin bok "Jakten på Thunder". Boken  är en dokumentär thriller om piratfiske och mer bestämd miljöorganisationen Sea Shepherd och den Svenske kaptenen Peter Hammarstedts jakt på det ökände fartygen Thunder samt kampen på land om att få lagstiftningen att nå fram till piratfisket och slavarbetet som sker ute på världshavens ingenmansland.


Jag fick med mig en signerad bok därifrån. Jag tvingade syrran att gå fram och säga mitt namn när boken skulle signeras, haha! Jag är nöjd med kvällen och ser fram emot liknande tillställningar framöver. Tack till magasinet, högskolan Dalarna och DT som är anordnare för Bookbar.

Dagens ord

Publicerad 2017-10-26 09:01:16 i Dagens ord,

Prosumenter - Producerande konsumenter. Hittas till exempel inom medier som Youtube och bloggar. Amatörer som klipper och lägger ut något de uppskattar. (Mediekultur - mediesamhälle, 2011, Gripsrud)

Vem har sagt att du måste vara lycklig?

Publicerad 2017-10-17 10:03:00 i Personlig utveckling, Psykisk ohälsa, Tips,

I boken Franny and Zooey av JD Salinger pratar de två syskonen om varför man ska putsa skorna innan man är med i ett radioprogram, man syns ju ändå inte? Deras äldre syskon svarar då att man gör det för den ”Feta damen” som sitter på verandan och lyssnar på radioprogrammet varje morgon. Det man gör får därmed en mening större än sitt eget nöjes skull. Vad den Feta damen representerar i det här sammanhanget är att skapa en mening i det man gör. Och mening är också vad Emily Esfahani Smith pratar om i sitt TED-talk "There's more to life than being happy".

 
Vi strävar alla på ett eller annat sätt efter att bli lyckliga. Esfahani Smith har i fem år studerad vad det är som gör oss lyckliga enligt psykologi, neurovetenskap och filosofi. Hon började sin forskning när hon insåg att vi får bättre förutsättningar att må bra inom i princip alla områden i världen, men trots detta samtidigt mår alt sämre, detta syns exempelvis inom den ökade självmordsstatistiken som Esfahani Smith använder sig av i sitt föredrag. Detta pga att jakten efter lycka faktiskt kan göra oss olyckliga. Vad vi egentligen borde söka efter är mening. Glädje varar en kort stund, mening går djupare och verkar långsiktigt.

Vad är mening och hur kan vi leva mer meningsfullt? Esfahani Smith tar upp fyra grundpelare: Tillhörighet, Syfte, Hängivenhet till stunden och Aktivt berättande av sin egen historia.

Tillhörighet
Tillhörigheten kommer från att ha relationer där du valideras som person och där du själv kan validerar andra. En meningsfull tillhörighet är en tillhörighet där du accepteras och bekräftas som person för den du är och känner dig älskad och får älska personer tillbaka. Att skapa relationer till andra och bekräfta dess värde ger dig mening, du finner dig själv och en mening i din relation till andra. Genom att ge och få ta, i ett utbyte av kärlek, trygghet och ageranden. Att omge dig med personer som du anser vara värdefulla är alltså viktig för att du ska få ett meningsfullt liv.

Syfte
Att ha ett syfte handlar både om dig själv men också om vad du har att ge andra. Det kan lätt misstas med att exempelvis ha den perfekta karriären eller ha det perfekta livet. Att hitta syfte, enligt Esfahani Smith, handlar dock inte om vad man vill ha utan vad man kan ge. Hur man kan använda sin styrka och kunskap för att tjäna andra. Till exempel en läkare som anser sitt syfte vara att vårda människor eller en mamma som ser sitt syfte vara att ta hand om, skydda och lära sina barn. När du av dig själv gör något och sedan får skicka det vidare så får du en känsla av att ha ett syfte, en anledning att finnas här på jorden
tillsammans med alla andra människor. Något som ger dig ett driv, något att leva för och därmed en mening.

Hängivenhet till stunden
Egenvald översättning från engelskans Transcendence. Transcendence handlar om de stunder då du upplever att du kliver utom dig själv, när du lyfts från dina vardagliga rutiner, regler, tankar och glömmer tid och rum för en stund, om så bara för en minut. Det kan vara vad som helst som triggar igång att du
helt hänger dig till stunden och upplever något som kan beskrivas som inre lugn, passion eller sinnesfrid. Exempel där man kan uppleva att man helt hänger sig till stunden kan för en religiös vara i kyrkan, för en författare när hen får ett bra flow i skrivandet och för hundägaren ute i skogen när hen tittar upp på trädtallarna. I sången, i dansen, under målandet eller yogapasset. Oftast handlar det om att släppa taget av det världsliga och vardagliga och finna lugnet i att vara en del av något större. Men detta kan beskrivas och upplevas på olika sätt, som här förklarat.

Ett aktivt berättande av sin egen historia
Genom att skapa en berättelse baserad på händelserna i ditt liv hjälper det dig att få en klarare syn på ditt liv och hur du blivit den du blivit, genom olika definierande upplevelser. Vi inser inte alltid att vi är författarna av vår egen historia och att vi kan förändra den när helst vi vill. Folk tenderar att basera
berättelsen om sina liv på stunder då de upplevt upprättelse, utveckling och kärlek men man kan lika gärna fastna i att se de dåliga händelserna i livet och hamna i en ond cirkel av att man inte anser sig leva sitt liv utan bara utsättas för det, utan att ha något att säga om saken. En känsla av att inte ha en kontroll
över sin egen berättelse.

Att inse att man kan förändra sin historia gör att man kan få ny insikt och en känsla av att du lever ditt liv så som du själv vill, istället för att livet bara är något som händer dig. Det kan vara svårt, göra ont och ta tid. Om du reflekterar kring de definierande stunderna i ditt liv som har påverkat dig, så kan du få en
tydligare bild av vem du är respektive vem du vill vara och kanske vad du behöver göra för att nå dit du vill.
 
Esfahani Smith gav ett exemepel på sin egen teori genom en berättelse om sin sjuke far som skulle sövas ner och inte visste om han skulle vakna igen. Han hade berättat för henne att allt han kunde tänka på när han stod öga mot öga med döden var att han ville leva för att kunna ta hand om hennes bror och henne. När sjuksystern bad honom räkna baklänges från 10 för att sövas ner så började han istället upprepa ett mantra av sina barns namn. Han ville att deras namn skulle vara de sista orden han uttalade utifall han dog. Han hade därmed en anledning att vilja leva vidare genom sin kärlek och känsla av tillhörighet som han fann i familjen, hans syfte och roll som pappa och när han hängav sig helt till stunden i att upprepa mantrat av deras namn var det den historian som han berättade för sig själv, om sig själv, och som gav honom en mening att vilja fortsätta leva.
 
 

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela