Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Minska besluten och upplev mer

Publicerad 2017-10-02 10:00:00 i , Personlig utveckling,

”Du blir som du umgås”, denna mening har vi väl alla hört någon gång i livet? Enligt hjärnforskaren Moran Cerf vid Northwestern University ligger det också en sanning, och ett eget ansvar i detta.

 

I drygt 10 år har Cerf studerat vad det är som gör oss lyckliga. Om det är en viss livsfilosofi, att jämt välja rätt beslut eller att äga rätt prylar som gör oss lyckliga? Han menar att det är ingendera. Det du bör göra för att bli lyckligare är att minska de energikrävande mikrobesluten i livet. Varje dag ställs vi inför jättemånga beslut. Vad ska vi ha på oss för kläder på morgonen? Vad ska vi äta till lunch? Vilket tv program ska vi titta på? Osv. Cerf menar att alla dessa små val tar energi av dig och gör dig trött, väldigt trött.

 

För att testa sin egen teori har Cerf minskat sina mikrobeslut själv, genom att till exempel alltid ta det som står näst högst upp på menyn när han ska äta och att låta andra välja vilken restaurang de ska gå till. Han behöver alltså inte tänka efter vad han ska äta eller vart han ska gå och menar att han oftast får något gott på tallriken ändå.

 

Genom att förenkla livet och minimera sina valmöjligheter kan man faktiskt bli mer öppensinnad, hur motsträvigt det än må låta. Det handlar inte om att fastna i en rutin av att alltid göra samma sak och aldrig välja något nytt. Det handlar om att ta bort de obetydliga valen, som exempelvis vad man ska ha på sig på morgonen (om man inte är väldigt intresserad av mode och värdesätter dessa beslut) och istället lägga energin på att välja att träna, att umgås med nära och kära eller vilken bok du vill läsa beroende på vad det nu är som du värderar och vill lägga din energi på. Brinner du för mat ska du självklart vara passionerad i dina matval, men brinner du för träning kanske du ska lägga mindre energi på att välja tvprogram och mer energi på just träningen.

 

Enligt Cerf finns det ett särskilt viktigt beslut - vilka du väljer att umgås med. Detta eftersom hjärnvågorna hos två personer som befinner sig i varandras närhet börjar följa samma mönster. Det kan innebära allt från beteenden till lukter och humör. Vi påverkas inte bara av varandras beteenden utan kan även komma att härma det. Att därför välja umgänge efter vilka som för dig uppåt och framåt istället för de energikrävande glädjedödarna kan alltså ha betydande påverkan i ditt liv, och på ditt eget mående. Umgås du med glada människor är chansen större att du själv tar efter deras humör.

 

Litar du på att dina vänner kan välja en bra restaurang eller känner du att du måste kontrollera det beslutet själv? Tänk dig att du skulle, likt Cerf, minimera dina mikrobeslut i säg en vecka? Du skulle då välja mindre, men troligen uppleva mer. Genom att du får köpa det som erbjuds och därmed kanske erbjuds sådant som du aldrig skulle valt på egenhand – och därmed får träna på att bli mer öppensinnad emot nya upplevelser. Det är en intressant tanke, att minska valen men öka upplevelserna. Vågar du testa?

 

Källa:

https://www.va.se/nyheter/2017/09/21/hjarnforskaren-det-har-ar-det-viktigaste-beslutet-du-kan-ta-i-livet/

Publicerad 2017-09-21 11:38 av Karl-Johan Byttner

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela