Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Är 90-talisterna lata?

Publicerad 2017-09-02 10:11:47 i Krönikor,

\n

Hur ser ni på dagens ungdom som börjar ta sig ann arbetslivet? Är de (vi?) lata och bortskämda, bundna till våra föräldrar och aldrig vill flytta hemifrån? Eller är dagens ungdomar driftiga, moderna och tar för sig snabbare och mer än tidigare men på ett annorlunda sätt där vi sitter hemma framför en välbetjänad blogg eller ett omtalat youtubekonto?

\n

 

\n

Det är den evigt diskuterade frågan, är dagens unga lata? Den yngre generationen anklagas för att vara ovanligt lat och föräldragenerationen anklagas för att curla sina barn. Hur länge har detta diskuterats och vad ligger det för sanning i anklagelserna? Ungdomar är den grupp människor som alla tar sig rätten att ha åsikter om. Att känna att den äldre generationen ser ner på den yngre är inget unikt, det har alltid varit så för unga.

\n

 

\n

Det är väl känt att det finns en önskan om att bryta ny väg framför sig hos varje ungdomsgeneration, att gå sin egen väg och inte följa de äldres spår. Det är en vanlig åkomma hos troligen varje ny generation ungdomar som tror sig komma på nya ideer och förverkliganden som aldrig tidigare skådats eller genomförts.

\n

 

\n

Speciellt bland unga början jantelagen bli pasé och det är mer okej att tycka att man är bra, bäst och ta för sig. Just för att vi är väldigt individualiserade och tillåter oss att ta plats. Missförstås detta för ett präcktigt personlighetsdrag? Att vara ung idag handlar både om att man bor hemma hos föräldrarna längre, en konsekvens av den bostadsbrist som råder. Detta gör att många väljer att bo kvar hemma, frivilligt eller ofrivilligt och vi blir allt äldre innan första flytten hemifrån. I och med detta kommer frågan hur många som betalar hyra när de bor hemma hos sina föräldrar och huruvida detta förbereder dem inför att ha och betala för ett eget boende. Det handlar också om en hårt pressad ungdomsgrupp som idag har svårare att få jobb och har större krav på att utbilda sig, medan utbildningarna blir svårare och svårare.

\n

 

\n

Ungdomar anklagas för att inte orka ta jobb, inte orkar skriva ett cv eller anstränga sig i arbetslivet. Denna syn från en g3eneration till en annan kan lätt bli en självuppfyllande profetia. Man blir det man förväntas vara, och det kan vara svårt att bryta den synen. Detta kan skapa press på ungdomar från föräldrar eller arbetskamrater.

\n

 

\n

Att ungdomarna skulle välja bort "skit"jobb och vilja ha finjobben direkt är en populär fras. Att vi blivit mer kräsna eller har vi bara blivit angelägna om att lyckas? Vet vi bättre vår egen kunskap. Är vi ofrivilliga att ta den långa vägen och jobba oss uppåt eller har vi mer kunskap inom entreprenörskap och innovativa arbetsmöjligheter?

\n

 

\n

Man kan som ungdom bli ett namn inom internetsfären och tjäna pengar på sin blogg eller youtubekonto. Det finns en internetvärd som de unga styr, och som de äldre enbart är på besök inom. Uppväcsten med sociala medier formar ungdomarna på ett sätt som påverkar när de nu kliver in i arbetslivet. Man tjänar idag på att skriva och berätta om sig själv på internet. På så vis blir ungdomar idag bättre på att visa upp sig, ta för sig och sälja in sig. Det finns en motsats i lathet i detta. För aldrig tidigare har heller så många unga startat egna företag, en konsekvens av att man kan ta mer och mer plats på sociala medier och skapa sig märken på nya innovativa sätt.

\n

 

\n

Och om ungdomarna i varje generation nu är så lata, varför inte ge stöd och uppmuntra. Lära upp istället för att trycka ner, pressa och anklaga för lathet? Då skapas den självuppfyllande profetia som jag nämner tidigare. Och kan man ens tala om ungdomar som grupp? Är vi inte alla individualister? Unga är många olika människor som ofta studeras som grupp men som egentligen är väldigt olika. Många värderingar sätts i 16-18 år ålder och då borde man främja driv, pålitlighet och ansträngningar för att gå framåt. Jag tror att ungdomsföraktet egentligen har sitt ursprung i avundsjuka. Att det finns en önskan av de äldre att få vara unga och hungriga, naiva men anpassningsbara. När nu 90-talisterna som de äldre sett springa runt i barnskorna nu ska dra på sig arbetsskorna så tar de mark hos de äldre och tar plats, det finns en öm tå som trampas på då.

\n

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela