Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Hur mycket EQ har du?

Publicerad 2017-09-20 17:50:00 i Personlig utveckling,

Det tog lite tid att inse att intellektuellt högt begåvade människor inte nödvändigtvis behöver vara högt begåvade känslomässigt.” - Peter Englund, Sekreterare i Svenska Akademin. Citat från Dagens Industri  24/5 2011
 
Vad är EQ?

Emotionell intelligens, förkortas EQ, och påminner om IQ i den formen att det förklarar en viss kvot av innehåll, EQ behandlar en emotionell kvot medan IQ behandlar en intelligenskvot. Kort sagt kan man kalla EQ för social kompetens. Ett försök att mäta din känslomässiga förmåga genom främst två vägar: förmågan att hantera dig själv och förmågan att hantera relationen andra Det beskriver hur kapabel du är att tolka och läsa av dina egna och andras känslor och hur du beter dig i relation till andra, till exempel din förmåga till empati. Begreppet empati behandlar uppfattningsförmågan att uppleva och förstå andra personers känslor. Andra systerord inlevelse och medkänsla. Att ha god empati kan handla om känna med andra, även när man inte håller med personen i fråga kan man se från dennes synvinkel och förstå dennes tankesätt och känsloliv kring agerandet. Empati är i sig en komplex process som går att plocka isär i flera steg. Det kommer jag dock inte göra här, utan använder begreppet som ett sätt att förklara EQ.

Hur kan du höja din EQ?

Precis som IQ kan övas upp så kan även EQ. Redan som barn får man lära sig hur man ska behandla andra och sig själv, vad känslorna betyder och hur man uttrycker dessa för att få tröst mm. 

Genom att öva och lära sig om EQ kan du till exempel:

  • få bättre kunskap om sina egna känslor

  • få lättare att förstå andras känslor, vilket bland annat leder till mer empati

  • få bättre impulskontroll

  • bli bättre på att hantera konflikter

  • få mer hälsosamma relationer

  • få bättre mental hälsa, genom ökad självkänsla och självkännedom, som leder till mindre stress

Emotionell intelligens påverkar hur vi hanterar våra beteenden och hur vi löser sociala situationer. Genom att bli medveten om hur vi beter oss i situationer och hur andra reagerar när vi beter oss på olika sätt i olika situationer, så kan vi lära oss av det och utveckla vår egen beteendekarta. Med beteendekarta menar jag den inre karta som styr vad vi gör, när vi gör det. Genom att handla impulsivt så lyssnar man inte på beteendekartan utan agerar omedvetet på en situation. Genom att vara medveten om vilka känslor som situationen väcker inom dig och på hur du på bästa sätt för att respektera både dina egna och de människor runt omkring digs känslor så kan du registrera bästa sätt att agera, enligt din beteendekarta. På detta vis sker mindre konflikter både inom dig själv och till andra. Ju flersituationer du tar del av och övar på att analysera innan du reagerar på, desto större blir din inre beteendekarta.

 

Skriv ner dina känslor. Inom dbt, dialektisk beteende terapi, brukar man tala om att känslor är till för att informera dig om något. Känslorna berättar något för dig. När du blir ledsen för att du förlorat en vän så säger din ledsenhet dig att personen var viktig för dig. När du blir glad av en viss aktivitet så säger glädjen dig att det här är något du mår bra av och tyckte var kul. Oftast upplever vi flera hundra känslor varje dag. Vi registrerar dem och agerar utefter dem, oftast omedvetet under hela dagen. Vet vi jämt vad vi känner? Om vi stannar upp varje kväll och skriver ner varje känsla vi identifierat under dagen, vad kommer vi finna då? Att skriva ner de känslor man känt under en dag är en vanlig uppgift inom dbt. Just för att man ska lära sig identifiera de känslor man känner. Hur känns känslan av intresse? Hur känns känslan av rädsla? Och hur agerade vi när vi kände dessa känslor? Hur ser vårat beteendemönster ut när vi blir arga, tar illa upp eller känner oss kränkta? Oftast har vi ett återkommande mönster av reaktioner på samma slags känsla. Man reagerar på samma sätt varje gång man blir sårad, arg eller passionerad. Genom att bli medveten om dessa mönster som vi har samt dessa känslor som vi har så kan vi analysera utkomsten av händelseförloppet. Om vi skriker varje gång vi blir arga, hur tar de oss närmare dit vi vill vara? Blir vi mindre arga av att skrika? Hur reagerar människorna som får ta del av vår reaktion? Finns det hinder och konflikter som skapas av det beteendemönster vi har eller det ett fungerande beteendemönster som ger utlopp för känslan? Varför reagerar vi som vi gör? Vi kan alltså genom detta göra en verklig beteendekarta med penna och papper, och detta kan hjälpa oss att bättre navigera i vår komplexa och stora känsloliv. På lika sätt kan man förstå andras reaktioner, som även de är baserade på känslor, och därmed få mer förståelse för hur andra beter sig, mår och känner samt möta dessa på ett bättre sätt än om man inte förstod var reaktionen från personen i fråga kom ifrån.

Tre enkla uppgifter för bättre EQ

  • Skriv ner dina känslor. Detta handlar om att lära dig identifiera vad du känner
  • Fundera på hur du själv reagerar på de känslor du kan identifiera, samt hur någon du känner reagerar på sina känslor. Detta handlar om att kartlägga ditt reaktionsmönster och kunna vara delaktig i dina egna reaktioner på känslorna.
  • Ta tre djupa andetag innan du agerar. Detta handlar om att du ska ge dig själv tid att tänka efter innan du agerar.Hur ser situationen du befinner dig i ut? Hur kan du på bästa sätt föra denna situation framåt och dit du vill genom ditt eget agerande?
 

 

Kommentarer

Postat av: Lena

Publicerad 2017-09-24 23:25:43

EQ är något som vi jobbar ofta med på jobbet (förskola) och det är något som man själv blir påmind om hela tiden under arbetandes gång så det kan jag skatta mig lycklig! :) Väldigt bra inlägg!

Postat av: Maja - Våga prata om psykisk ohälsa

Publicerad 2018-05-02 01:03:46

Tack för ett så jäkla bra inlägg om EQ! ♡

Svar: Vad glad jag blir över att du gillade det! Kram
Felicia

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela