Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Vårt unika blod

Publicerad 2017-09-15 15:19:00 i Tips,

Idag lyssnar jag på avsnittet "Vårt unika blod" ur Vetandets värld i P1. Det är inte ett särskilt intressant avsnitt men faktan bakom blodgivning är desto intressantare. Jag skulle gärna vilja ge blod men äter för mycket mediciner för att bli tillåten just nu. x

1 påse röda blodkroppar som förvarats i kylskåp är användbar i ca 6 veckor. Det tar ca 10min att ge blod. 3 av 100 ger blod.

Ditt blod består utav Röda blodkroppar (erytrocyter) som innehåller hemoglobin vars uppgift är att transportera syret från lungorna, samt innehåller järn. Vita blodkroppar (leukocyter) som deltar i kroppens försvar mot infektioner och i bildandet av antikroppar. Trombocyter, som också kallas blodplättar. De medverkar till att blodet koagulerar (stelnar). Plasma, som består av salter, vatten och äggviteämnen.

Vid en blodtransfusion måste blodgivarens och blodmottagarens blodgrupper passa ihop. De här kombinationerna är möjliga inom ABO-systemet:

Givaren har blodgrupp

Mottagaren måste ha blodgrupp

A

A eller AB

O

A, B, O eller AB

B

B eller AB

AB

AB

Det finns ytterligare kombinationskrav för det så kallade Rh-systemet (D)

Blodets från dig som givare ska testas, centrifugeras, delas upp för att sedan ges till den som behöver det.

Blodet hanteras i ett slutet blodpåsesystem med 3 - 4 sammankopplade påsar. Vid blodgivningen tappas blodet i en av påsarna. Påsen innehåller antikoaguleringsmedel, som gör att blodet inte levrar sig. Blodgivningen tar cirka tio minuter. En elektronisk våg med automatstopp ser till att du inte tappas på mer än 4,5 dl.

Varje blodpåse identifieras med hjälp av ett etikett- och kodsystem. Systemet garanterar både givarens och mottagarens anonymitet. Kodsystemet följer blodet från tappning till färdig komponent. Informationen lagras i blodcentralens databas. På så sätt kan det inte ske någon förväxling.

I samband med blodgivningen tas prover för fem olika tester:

  • Hb-värde (blodvärde)

  • Hiv

  • Hepatit B

  • Hepatit C

  • Syfilis

Blodpåsarna lämnas inte ut till patient förrän testerna är godkända. Om det är några oklarheter med resultaten kontaktar blodcentralen blodgivaren för en kontroll. Om det finns misstanke om smitta hänvisas blodgivaren alltid till infektionsklinik för uppföljning.

Efter blodgivningen skickas blodpåsen till laboratoriet där den ska centrifugeras. Detta görs för att blodet ska delas upp i beståndsdelarna (blodkomponenter); röda blodkroppar, plasma, trombocyter och vita blodkroppar.

Efter centrifugeringen har blodet lagt sig i olika skikt. Längst ner i påsen lägger sig röda blodkroppar, i mellanskiktet vita blodkroppar samt trombocyter och överst lägger sig plasman.

De olika komponenterna förs över genom slangar till påsarna i det slutna systemet. Röda blodkroppar till en av påsarna, trombocyter och plasma till två andra. Vita blodkroppar filtreras bort.

Detta innebär att dina 4,5 dl blod kan hjälpa upp till tre patienter som var och en får den blodkomponent hen behöver.

 

Källa: geblod.nu

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela