Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Att bråka med en bästa vän

Publicerad 2018-06-07 12:00:00 i Personlig utveckling,

Okej, för det första ska vi komma ihåg att det faktiskt är väldigt sällan saker händer som inte går att reparera. Men när de händer är de jobbiga för er båda, så tänk på detta. (Innan jag skriver den här listan så vill jag poängtera att jag är usel på konflikthantering. Det här är därför varken ett "peka finger utåt" lista och inte heller med någon särskild pedagogisk grund. Utan snarare en reflektion kring egna erfarenheter, ageranden och, för den delen, misstag som jag önskar att jag tänkt på innan. God läsning! )
\n
 
\n
1. Det är okej att göra fel. För att våga göra rätt måste man riskera att göra fel ibland. Man kan inte vara på topp jämt. Ibland blir man känslostyrd eller rädd eller trängs i ett hörn och man gör fel eller säger fel saker. Var inte rädd för att göra fel, för då kommer du tillslut inte ens våga göra rätt, men se till att våga erkänna att de gjort fel - både för dig själv och din egen del och för den andra partens del. Och om det går så försök rätta till (gör om gör rätt).
\n
 
\n
\n
2. Prata om saker och ting. Gå inte runt med en elefant i rummet. Våga berätta vad du känner och tänker - och, viktigt, våga fråga vad den andre känner och tänker. Det är lätt att man blir dels blir väldigt centrerad till ens egna känslor och tankar och gärna gissar vad den andre tänker och känner. Glöm det. Du är inte tankeläsare, fråga istället! Ett oberoende perspektiv kan ibland även vara skönt att få i form av att prata med någon helt annan. Någon man känner sig trygg med. Kom dock då ihåg att respektera privatliv.
\n
\n
 
\n
3. Inse när det är dags att backa. Ibland läker saker bäst av tid och distans. Det kan vara svårt att lämna något outrätt. När det gäller någon som står en nära så vill man gärna fixa tills det inte går att fixa mer. Man håller kvar om något tills knogarna vitnar för man vill inte förlora en viktig relation. En paus behöver dock inte betyda slutet på er vänskap, utan tid för eftertanke, läkande och lärande.
\n
 
\n
4. Ha förståelse och visa respekt. Alltså jag är fullt medveten om att  det är jättesvårt att försöka att inte döma varken sig själv eller andra i svåra situationer, det är ju jätteklurigt! Jag har en tendens att då panik när jag märker att jag är på väg att förlora någon och gör allt, ofta fel saker, i ett försök att få tillbaka dem. Att ha förståelse för mina egna misstag är nog det svåraste av allt. Kom ihåg att ingen av er vill egentligen såra varandra, och om det händer så mår ni troligen inte bra av olika anledningar. Gör ditt bästa för att vara så respektfullt som möjligt så har du din del gjord. Om den andra parten väljer att inte göra samma sak så det det inte ditt ansvar. Är det en relation man värdesätter så bör man ha i åtanke att inte orsaka för djupa sår under konfliktens gång. Att be om ursäkt tar inte bort ditt agerande hur som helst.
\n
 
\n
5. Ljug inte. Det spelar ingen roll om du tror att du gör situationen bättre för stunden, att ljuga sårar alltid den andre personen. I slutändan är det bättre att vara ärlig, även om det först blir jobbigt. Att börja trassla in sig i lögner skapar ångest hos dig och sårar kanske vänskapen för gott.
\n
 
\n
6. Sov på saken. Mitt bästa tips som jag inser att jag är allra sämst på att själv följa. Agera inte på impuls om du inte måste, då blir det du gör troligen känslostyrt och inte lika genomtänkt vilket kan göra att du måste läsa om punkt 1. Genom att inte agera direkt utan vänta ett tag så hinner man känna efter och kanske minska risken för att säga nått dumt eller för den delen ta emot nått som inte känns helt rätt. Ofta rör bråk upp många känslor och det krävs lite tid att sortera och identifiera dem. Våga ta tid på dig innan du svarar eller motagerar, det kan vara skillnaden mellan ett väldigt bra och ett väldigt dåligt beslut. 
\n
 
\n
\n
\n
 
\n


Kommentarer

Postat av: Angelica Wåhlin

Publicerad 2018-06-08 14:12:53

Jättebra tips!

Svar: Kul att du tycker det! kram
Felicia

Postat av: Louise

Publicerad 2018-06-09 00:37:46

Vilket bra inlägg! :D

Svar: Tack! :)
Felicia

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela