Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Läs sagor för dina barn

Publicerad 2015-04-28 15:04:00 i Krönikor,

När jag var liten läste mina föräldrar sagor för mig. Idag läser jag fortfarande böcker och får komplimanger för mina svenskakunskaper. Min huvudpoäng är inte att höja mig själv, även om det också är viktigt att göra ibland av andra syften än vad jag tänkt prata om idag, utan vad jag faktiskt ska prata om idag som handlar om att främja läsningen av sagor för barn. Eller egentligen spelar det ingen roll vad föräldrar läser för sina barn, utan att de läser. Vikten i att läsa för sina barn är en bortglömd faktor i hur de senare i livet kommer förhålla sig till flera olika saker. Sagor är ett utmärkt val som är skapade för barn och har en positiv effekt på såväl barn som föräldrar.

I en debattartikel i Aftonbladet, 15 april 2015, skrev Peter Kadhammar att en utredning från Statens medieråd visar att daglig läsning av böcker och tidningar i åldersgruppen 17-18 år nästan halverats på ett par år. Barnen ägnar sig istället åt datorspel, främst bland pojkar. Detta visar att tekniken lockar mer än böcker i dagens samhälle. Tekniken, internet, sociala medier och datorspel har förbättrat ungdomars engelska till nästan ojämförlig mot de äldre generationernas engelskakunskaper. När ny underhållning träder fram krävs dock att ett annat minskar och backar. I dagens samhälle är det läsningen som blir lidande. Stor del av ungdomars läsning sker idag under skoltid och är obligatorisk.

Det har aldrig varit lättare att läsa än nu”, det sa Kristina Ahlinder i en intervju till en artikel i DN, Publicerad 2007-02-07, Allt färre läser böcker. Hon syftar på att det både ges ut och säljs mycket böcker nu. Böcker finns även mer lättillgängliga i och med ljudböcker, e-böcker och en större internethandel överlag. Detta bör vara till böckernas fördel. Så varför visar statistiken att det främst är de äldre generationerna som läser böcker regelbundet och för nöjets skull? Min tes är att det handlar om vad man tar med sig redan i sin tidiga uppväxt. Har man fått lära sig och framförallt uppleva vikten av ord och läsning, så är det lättare att ta med sig det även när man blivit äldre.

När föräldrar läser sagor för sina barn lär de sig att lyssna och koncentrera sig, de breddar sitt ordförråd och sina språkkunskaper och stimulerar fantasin och egen-tänkandet. Sverige ligger i toppkant när det gäller läskunskap i de olika länderna. Ändå konstaterar Den statliga Litteraturutredningen (SOU 2012:65) att läsfärdigheten har minskat påtagligt hos barn och unga de senaste tio åren. Och föräldrarnas roll påpekas ha stor betydelse för barns läsförmåga. Elever med välutbildade föräldrar, och föräldrar som tycker om att läsa, får högre resultat på läsprovet. De som fick läsa och skriva tillsammans med sina föräldrar innan de började skolan får också högre resultat. I såväl PIRLS som andra studier syns en nedgång i svenska elevers och föräldrars intresse för att läsa, vilket skulle kunna vara en av förklaringarna till den försämrade läsförmågan.

Det finns alltså en koppling både mellan att läsa, och bli läst för, som liten med intresset att läsa som äldre. Samt en koppling mellan intresset för läsning och läs- och språkförmågan i skolan, med fokus på resultat. Om föräldrar läser sagor för sina barn kan de alltså både gynna sina barns intressen för läsning såväl som deras senare kunskaper och resultat i skolan.

Att föräldrar tar sig tiden att sitta ner med sina barn, på kvällen eller en stund på dagen, för att läsa bör också leda till en bra relation mellan barnet och föräldrarna. Dels för umgängets skull men även utvecklande för att man sedan kan diskutera om sagorna med sina barn. Sagor är anpassade för att ge barn en världsbild som de kan hantera, i ett mer greppbart format än den verkligen världen. Genom sagor får barn lära sig hantera att det finns både gott och ont i världen. Läser man för sina barn blir man delaktig i deras utveckling och process med att lära sig världen och uppfostras av sagorna. Sagor kan, som sagt leda till intressanta och nya tankar hos barnet som ibland behöver diskuteras med en förälder och kan leda till en stärkt relation barnet och föräldern emellan.

Det finns ett citat av Sherlock Holmes, som i sig är en karaktär i en saga, som lyder ”Det är verkligen en fantastisk start i livet att ha ett litet antal verkligt goda böcker som är ens alldeles egna.” Att redan från början av sitt liv få höra sagor, läsa böcker och ta del av andra verkligheter, historier, åsikter och föreställningar än sina egna och än den värld man vanligtvis lever – tror jag hjälper tusen gånger mer än vad det skälper. Av dessa anledningar tror jag att det är viktigt att läsa mer sagor för sina barn, för att bredda deras perspektiv, ordspråk och uppfattning av vårt språk men också världen.

Källor

http://www.dn.se/dnbok/allt-farre-ungdomar-laser-bocker/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3631&artikel=3487356

Den statliga Litteraturutredningen (SOU 2012:65)

artikel i DN, Publicerad 2007-02-07

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela