Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Hur dricker du?

Publicerad 2015-08-16 18:57:00 i Krönikor,

Det här med alkohol. Jag känner av pressen. "Va, ska du inte dricka ikväll?" Eller "Kom igen, var inte så tråkig!" Det är så jäkla lätt att dricka för andras skull. För att kompisarna gör det, för att lätta upp stämningen och inte vara det där enda nyktra vittnet en blöt utekväll.
 
Som yngre drack jag nästan aldrig. Jag testade öl som 15 åring och tyckte att det smakade skit. Ändå gick jag och höll i den där burken hela kvällen för att få det att verka som att jag drack. Det berodde helt på vad man trodde gav status. Alla andra gjorde det så då ville jag också göra det. Fastän jag varken tyckte att det var gott att dricka eller kul att vara på festerna. Snacka om vad omgivningen påverkade mig då.
 
Efter att jag fyllt arton har jag börjat dricka oftare. Jag är fortfarande ingen öldrickare. Jag gillar vin och drinkar. Mina vänner kan komma hem till mig med en vinflaska, snacks och en film. Då sitter vi och finsmakar och det handlar inte alls om att supa sig redlös som man trodde att alkoholens enda syfte var när man var yngre. När det gäller fester brukar jag föredra att inte dricka för att kunna känna att jag har kontroll. När dock mina vänner ber mig ta nått glas har jag ibland svårt att säga ifrån. Varför då? De är mina vänner. Det handlar dessvärre inte om det. Det handlar om de svåra tankarna kring alkoholen. Pressen av att vara ung och att det ska innebära fest, alkohol och sena nätter. Är det inte vad man gör som ungdom? Det är så filmer och musik målar upp ungdomsåren och det sätter en viss press på en att lever man inte likadant så tar man inte ut allt livet har att ge. Har jag väl börjat dricka inför en utekväll så har jag dessutom svårt att sluta. Jag borde inte dricka alls egentligen. Det kan jag faktiskt erkänna här. Jag är alldeles för lättpåverkad av omgivningens press och alkoholhets och min egen ådra som älskar känslan av att bli full. Det tänker inte kompisarna på när de säger åt mig att ta åtminstone ett glas för sakens skull. Att jag kanske varken vill eller borde. Det är självklart upp till mig att säga ifrån. Men jag tycker att det är svårt. Jag tycker att alkohol är svårt. Var jag någonsin ung och dum om jag inte dricker? För det är väl vad ungdomen handlar om? På dessa frågeställningar vill jag för allas skull svara nej. Nej du måste inte dricka för att du får. Och nej, att vara ung handlar inte om att vara dum. Det handlar om att lära sig, både av sina misstag och sina lyckanden. Genom att testa sig fram och låta dem man är växa fram. Det gör man lättast genom att acceptera sig själv precis som man är.
 
 

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela