Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Det är så jäkla svårt att få jobb

Publicerad 2015-11-16 07:01:00 i Krönikor,

Jag har fastnar i härvan om att inte ha jobbaerfarenhet och inte få jobb på grund av bristen av erfarenhet. Cafeer i stan vill inte anställa mig för att de inte hinner lära mig hur man häller upp caffe latte. Hur ska man någonsin komma in i... ja, ta vilken bransch som helst, om personalen inte har tid att hjälpa, lära och ge kunskap till den nyanställda?
 
Ingen kan ett jobb från scratch. Alla måste lära sig hur saker och ting fungerar och det lär man sig via hjälpsamma arbetskamrater och övning. Att arbetskraven är så höga att man ska kunna jobbet redan innan man fått det är sanslöst, tycker jag. Förr kunde man praktisera, lära sig jobbet och bli kvar där. Nu krävs utbildning för nästan alla arbetsområden - vad händer för den icke teoretiske? Den som är skoltrött redan efter högstadiet? Den som vill lära sig praktiskt på sitt arbete istället för att gå en utbildning? Och går man en lång utbildning och faller på bristen av erfarenhet, ja vad var det för mening med att skaffa sig kunskapen då? 
 
Jag tycker att arbetsmarknaden som den ser ut idag, som dels skriker efter kraft men nekar oss vid dörren, är ologisk. Jag förstår att arbetsgivarna inte har tid att, måste prioritera bort och spara in. Arbetskraften ska vara så effektiv som möjligt. Kosta så lite som möjligt på så kort tid som möjligt. Det gör det svårt för oss oerfarna att kliva in i arbete. Vi blir nekade vid dörren. 
 
Jag kan inte vara en 18,19 eller 20 årig tjej med 25 års arbetserfarenhet. Någon måste släppa in mig och ge mig chans till erfarenhet. Någon måste hinna ta sig tiden att lära mig. Jag är villig, är du som arbetsgivare det?
 
 

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela