Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Medierna skapar en känsla av gemenskap

Publicerad 2017-08-04 14:52:00 i Personlig utveckling,

Läs även: Mediekultur i ett mediesamhälle, Hur påverkar media oss?

 

Gemenskap är ett av de mer bindande ord inom media. Hela poängen med att media blivit ett så stort fenomen är att det skapar en känsla av gemenskap. Vi blir sociala varelser och med i ett större sammanhang än vår familj. Benedict Anderson, 1996, myntade begreppet “imagined communities”, föreställda gemenskaper, för att beskriva detta. Media förmedlar både gemenskap via geografiska områden (om vi bor på samma kvarter, i samma stad, i samma land eller för den delen samma kontinent, i samma universum osv) samt även en gemenskap av upplevelser (att vi kan känna en stark gemenskap med människor vi aldrig träffat och som vi skiljer oss åt i andra avseenden. Exempelvis om vi är pojke eller flicka, om vi är muslimer eller kristna, naturkatastrofer (här skapas en gemenskap av att uppleva händelsen trots att man i praktiken inte “upplever” händelsen så kan vi ändå sluta upp i förfärelsen och mötas i den även om den sker i ett helt annat land) modegrupper, åldersgrupper och generationer osv).

Medierna om nationalitet

Ett exempel på hur media tillför en stark känsla av gemenskap, och även där man i största grad satsar på att bekräfta och understryka förhållanden som redan finns och känns (rädslor, styrkor, hot, familjära förhållandet osv), är inom begreppet “Nation” och “Nationalitet”. I dagens samhälle har diskussioner om nationalitet blivit ett osäkert område att trampa runt i. Främlingsfientlighet förknippas med att tala starkt om den egna nationen och nationaldagen och den svenska flaggan är ett ilsket samtalsämne från olika håll och olika parter. Vad är att vara nationalist? Och vad är att välkomna respektive rädsla andra nationers seder, kulturer och normer? När vi i dagens samhälle och i dagens flyktingkriser tvingas komma närmare varandra mer än någonsin blir skillnader, olikheter samt även våra liknelser tydligare när vi samlas på en och samma yta som är mindre än den varit förut rent geografiskt men blir större rent kulturellt. Nationalitet handlar dock inte för fem öre om främlingsfientlighet utan om styrkan i gemenskapen i landet, i nationen. Nation beskrivs i ordlistor som ett kollektiv av människor förenade av gemensamma faktorer såsom språk, religion, etnicitet, historia, kultur, traditioner och sociala normer. Folk har i alla tider varit villiga att dö och döda för ett “större sammanhang” än sin egen vardag, sin egen sfär och för folk de aldrig träffat och aldrig kommer att träffa. För nationen. Denna nationsgemenskap är medierna med och skapar. Genom att vidga våra vyer till en större värld utanför vår bostad och familj blir vi delaktiga i konflikter, händelser och åsikter som vi annars inte hade stött på eller tagit del av - upplevt - om inte media som exempelvis nyheter hade kunnat förmedla dem till oss in i vårt vardagsrum.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela