Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Det här vet jag om känslor

Publicerad 2017-12-13 12:10:26 i Personlig utveckling, Psykisk ohälsa,

Känslor kan...

1. Vara skrämmande
2. Vara svåra att identifiera
3. Vara svåra att reglera, hålla kontrollerbara, hantera eller styra över.
4. Delas in i primära och sekundära känslor, Ex. Sorg (primär) som uttrycker sig i ilska (Sekundär) eller glädje som inger nyfikenhet/intresse.
5. Lägga vikt vid minnen. Varför minns jag julafton som en mysig och kärleksfull högtid när personen bredvid mig får ångest av tanken på julafton? För att vi har olika minnen av samma högtid som inger olika känslor hos oss.
6. Fungera som brevbärare. De kommer med information till oss som vi bör ta del av för att sedan avgöra om informationen är hjälpsam i den aktuella situationen. Exempelvis om en person kommer springande emot mig med en kniv i handen så kommer brevbäraren snabbt med informationen "Fara, fara!! Det finns ett rådande hot!" och med tanke på situationen bör jag lyssna. När samma brevbärare kommer med samma information inför en kommande dejt så tar jag emot informationen men lägger den åt sidan. Den behövs inte, vilket tar oss till nästa punkt..
7. Ibland vara som barn. De låter mycket och är tjatiga. Ibland måste man ta ett djupt andetag och ignorera dem. Man kan notera dem men inte agera på dem.
8. Väcka impulser. Hur vi reagerar på känslorna är oftast invanda mönster av fysiska förnimmelser som att gråta när jag är ledsen, till att minnas andra stunder av samma känsla, beteendeimpulser som att dra sig undan när man är ledsen och att känna sekundära känslor (se punkt 4).

Vad vet ni om känslor? Skulle ni kunna skriva ner alla känslor ni haft under en hel vecka och styrkan i dessa från 1-5? Det är sådant vi får lära oss i terapin och jag hade aldrig kunnat göra det innan dess. Jag har insett att jag tycker det är svårt att identifiera vad jag känner och då blir det såklart även svårt att hantera känslorna. Att veta vad man känner är därför första steget till att lära sig hantera känslor. X

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela