Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Jag slutade se mig över vägen när jag gick

Publicerad 2017-06-30 10:00:00 i Psykisk ohälsa,

En depression kan smyga sig på. Ändrade vanor och levnadsmönster. Min ångest visade sig ett tag i att jag inte kunde se barn utan att tänka att de visste minsann inte hur jävligt livet blir. Jag ursäktade detta som att jag bara var lite "bitter". Och när jag såg gamla blev jag påmind om min egen dödlighet och fick ångest av detta. Jag slutade titta på nyheterna tidigt in i min depression för att jag helt enkelt inte klarade av att höra dåliga nyheter. Detta har jag förstått är väldigt vanligt att folk som mår dåligt gör. Ett tips är att titta på landet runt i svt, de har bara glada nyheter och har räddat mig när jag är nyhetssugen.

 
Småsaker som jag med hjälp av terapi har insett att jag ändrade på för att jag mådde dåligt var att jag, som alltid varit en väldigt försiktig person, slutade att vara det. Jag skippade cykelhjälmen (och ramlade några gånger), jag bad inte om skjuts hem en sen lördagskväll utan gick istället ensam hem (obs livsfarligt!) Jag slutade se mig över vägen när jag gick över ett övergångsställe. Jag brydde mig helt enkelt inte. Hände nått så hände nått, jag ville ju ändå inte leva. 
 
Att man cyklar utan cykelhjälm betyder inte att man har en dödslängtan, det är inte vad jag menar.. Men för mig hade det en koppling mellan ett större problem på hur jag såg och prioriterade mitt välmående och min säkerhet (alltså inte alls). Dessa små små tecken ledde sen till större och större utspel som satte mig i farliga situationer och som tillslut gjorde att jag blev tvångsinlaggd och borttagen rätten att på egen hand ta hand om mig själv - just för att jag inte tog hand om mig själv. I den stunden var det fruktansvärt. I efterhand inser jag att de räddade mitt liv som jag höll på att kasta ifrån mig med våld. Att fundera över hur man lever sitt liv, stort som smått, kan hjälpa dig att få reda på hur du prioriterar och vad du prioriterar. Vilka levnadsmönster har du och hur ställer sig dessa till de liv du önskar dig? Att vara medveten om sina val kan leda till större trygghet. Att lyssna på andra kan också bryta vissa dåliga mönster som man har.
 
 
Idag är jag på bättringsväg men resan är lång och krävande. Det går upp och ner men jag är glad över att vara vid liv idag. Och väldigt tacksam över den tvångsvård som jag utsattes för.

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela