Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Tre enkla saker att rensa ur ditt hem

Publicerad 2017-11-27 14:06:53 i Kvinnor, Miljö, Tips,

- Nagellack. Det kan innehålla riktigt farliga kemikalier, som formaldehyd. Nagellack torkar även ut dina nagelband.

Källa: https://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2013-2/farliga-naglar

Allt avfall som är farligt för oss människor och vår miljö klassas som "farligt avfall" och ska aldrig läggas i soppåsen eller hällas ut i avloppet. Att sortera ut farligt avfall är den viktigaste sortens källsortering du kan göra som privatperson.

Exempel på farligt avfall:

Färg, nagellack och limrester. Även burkar med intorkad färg, penslar och rollers med rester av olje- och lackfärg räknas hit. Burkar med rester av vattenlöslig färg hanteras även i samma insamlingssystem som farligt avfall.

Lösningsmedel, thinner, lacknafta, penseltvätt, bensin, terpentin, fotogen, T-sprit och aceton.

Farligt avfall lämnar du vid en miljöstation. Miljöstationen är ett grönt plåtskåp som finns på samtliga återvinningscentraler. Lämna det farliga avfallet i originalförpackning eller i annan tät förpackning som du märker upp med vad den innehåller. Små batterier kan även lämnas i batteriholkar vid återvinningsstationerna. Du kan även mot en avgift beställa hämtning av farligt avfall.

Se till att inget farligt avfall, till exempel batterier eller lösningsmedel, hamnar i soppåsen. Spola ut färg, lösningsmedel eller annat farligt avfall i avloppet. Blanda inte olika medel. En bra tumregel är att om en kemisk produkt är märkt med varningstext så bör den hanteras som farligt avfall.

Vad händer med avfallet?

Avfallet transporteras till sektionen för farligt avfall på vår återvinningsanläggning Sofielund. Där arbetar kemiutbildad personal med att identifiera och klassificera innehållet i flaskor och burkar. En del kan renas och återvinnas, annat måste förstöras under trygga former och med omfattande rening av rökgaserna. En del material behandlas genom våtkemisk tvätt. I vissa fall förekommer specialdeponering.

Mycket av det farliga avfallet skickas vidare till företaget Svensk Avfallskonvertering (SAKAB) i Kumla för vidare behandling. Kadmium och bly kan användas i nya batterier. Nickel återvinns som nytt material. Kvicksilver långtidslagras. Vanliga hushållsbatterier långtidsförvaras i väntan på behandlingsmetod.

Källa: http://www.srvatervinning.se/farligtavfall

- Shoppinglistan på kylskåpet

De flesta av oss har idag en smartphone. I dessa smarta telefoner finns ett stort utbyt av appar som erbjuder inköpslists-funktioner. Man kan till och med dela med sig av sin inköpslista med andra och använda en och samma inom ett helt hushåll. Man har alltid med sig inköpslistan i fickan och kan ta bort och lägga till nästan vart man än är. Jag använder mig av Keep. Supersmidigt. Inga mer papperslistor!

- Bindor och tamponger


Dessa engångsartiklar som du som kvinna måste använda en gång i månaden kan enkelt bytas ut mot ett engångssköp av en menskopp. Finns att köpa av organiskt material och går att återanvända nästa månad.

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela