Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Att inte se ut som en stereotyp svensk kan minska din chans hos Arbetsförmedlingen

Publicerad 2017-09-29 13:20:48 i Krönikor,

En studie som gjorts vid Stockholms universitet, arbetsförmedlingen och Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, visade att manliga arbetsförmedlare hellre rekomenderar personer med ett stereotypiskt svenskt utseende till arbetsmarknadsutbildningar. Trots den stora internationalisering som sker i hela landet så är chansen 50 procent större att ett svenskare utseende prioriteras, och detta främst av manliga arbetsförmedlare om andra män.

 

I studien som tas upp i bland annat tidningen ”modern psykologi” i en artikel skriven av Henrik Höjer, så följde man 436 arbetsförmedlare som under år 2012 fick möta 75 fiktiva profiler av arbetssökande och bedöma dessa i ett datorprogram. Man såg att ett stereotypiskt svenskt utseende kopplades ihop med egenskaperna pålitlighet och trevlighet, och hade dubbelt så stor chans att favoriseras för vidare rekommendationer till utbildningar.

 

Denna utveckling ser vi samtidigt som mängden utlandsfödda ungdomar som saknar och söker arbete, bland annat via arbetsförmedlingen, ökar i stor utsträckning. Även rösen hos den arbetssökande påverkade arbetsförmedlarna. Då visade resultatet att när valet stod mellan två arbetssökande med lika ”stereotypiskt svenskt utseende” så prioriterades den som talade med brytning. Detta tros bero på arbetsförmedlingens riktlinjer att ge mer möjligheter till de arbetssökande som ”har det extra svårt på arbetsmarknaden” som svt uttrycker.

 

Vad är det som gör att utlandsfödda eller människor med ett ”icke stereotypiskt svenskt utseeende” väljs bort på arbetsmarknaden eller anses ha lägre chanser i samma marknad? Vad är ett stereotypsikt svenskt utseende i dagens samhälle? Och hur kan vi utveckla och förändra dessa formade mönster till alla ungdomar som idag söker arbete eller sitter fast i arbetsförmedlingens icke förmedlande av arbeten?

 

Som arbetslös måste man förlita sig på sin egen förmåga samt att bli rättvist bedömd på sin arbetsintervju. Vad händer om man redan innan möjligheten till arbetsintervjun redan döms bort på grund av utseende, ursprung eller dialekt? Sveriges befolkning har varierande form, färg och en bred mängd kunskaper som bör utnyttjas, användas och uppskattas. Annars kommer vi att mista bra arbetskraft till Norge, Tyskland eller Bangkok för att nämna några. Diskriminering inom arbetsförmedlingen visar ett troligtvis fortsatt diskriminerande inom arbetsmarknaden överlag, och det gynnar absolut ingen.

 

Källor

Artikel från svt.se: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-rapport-arbetslosa-diskrimineras-pa-grund-av-utseende

Magasinet ”Modern Psykologi”, Nummer 2/2017, sida 14.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela