Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Hjärnstark av Anders Hansen

Publicerad 2018-01-30 17:44:00 i Personlig utveckling, Psykisk ohälsa, Vad läser jag just nu?,

\n
 
Den här boken tipsade mamma mig om. Den heter Hjärnstark av Anders Hansen och handlar som ni ser på framsidan om hur motion och träning stärker hjärnan på alla möjliga sätt och hur man ska göra för att få ta del av dessa fördelar.
 
Kort och gott är den jättebra och lärorik. Lite tjatig för mig som redan tycker att träning är det bästa som finns för summan av kardemumman är alltid: det är bra att röra på sig! Vill man däremot bli mer motiverad, öka sitt argumentförråd till sig själv och andra om varför man bör träna - jag tänker framförallt på när man sitter i soffan och inte alls vill ge sig ut i löpsspåret, då kan man behöva argumentera för sin sak! Ja, då bör man läsa den här boken. Egentligen borde alla läsa den här boken för den erbjuder kunskap som alla skulle må bättre av att lära sig. Jag kan dock tänka mig att innehållet kan slå åt två håll, det kan gasa på motivationen (som den gör för mig) och den kan sänka motivationen genom att bli ännu ett "måste" ("Ja, jag vet att jag måste träna. Kom med nått nytt!"). Den är dock lättläst och lätt att ta till sig om man är villig. Jag skulle vilja kalla den en av de hälsosammaste böcker jag läst.
 
Orkar ni inte läsa boken? Det är lugnt, här kommer sammanfattningen! Det här inlägget är inspirerat och baserat på Anders Hansens bok Hjärnstark.
 
Träning i form av framför allt konditionsträning, allt från en promenad 20-30 minuter till löpning, cykling eller annan form av pulshöjande aktivitet, påverkar hjärnan genom att...
  • Göra den effektivare. Kopplingarna mellan hjärnans olika glober stärks vilket gör integreringen mellan delarna bättre och effektivare.
  • Minska din oro och stress. Promenader och annan konditionsträning får frontalloben att växa vilket gör att den kan bromsa andra stressämnen i din hjärna bättre. Genom att exempelvis springa eller cyklai i ungefär 30 minuter 2-3 gånger i veckan kan du få en lägre kortisolnivå i kroppen vid stress, även vid andra stressiga tillfällen som exempelvis stress på jobbet. Kortisol är ett ämne som bildas vid stress och som sliter på hjärnans delar. Under träning, när din puls går upp, bildas kortisol men grejen med träning är att kortisolnivåerna blir lägre än innan om du har tränat. Du får alltså i genomsnitt en lägre kortisolnivå på lång sikt om du har bra kondition. Styrketräning är också bra mot stress och oro eftersom ett annat stressämne vid namn Kynurenin kan neutraliseras i musklerna istället för att slita på hjärnan.
  • Minska din ångest och depression. Genom att öka ämnen som serotonin, dopamin och noradrenalin kan konditionsträning ha botande effekt mot ångest och depression. Det blir även lättare för kroppen att skapa ämnet BDNF som skyddar hjärncellerna och fungerar som "hjärnans brandkår". Dessutom producerar kroppen endorfiner när du tränar vilket fungerar som kroppens egna "belöningssystem" vilket får dig att må bra. Anledningen till att träning som botemedel mot depression inte är lika välkänt som mediciner mot depression är troligen för att medicinmarknaden ger mer pengar.
  • Bromsa åldrande. En daglig promenad minskar risken för demens med 40 procent. Fler hjärnceller skapas när man rör på sig och delar av hjärnan växer istället för att bli mindre. Ju äldre du blir desto mindre blir din hjärna men du kan bromsa och till viss del motverka denna effekt med träning.
  • Göra oss smartare. Du förbättrar minnet, höjer din IQ och får fler ideer när du rör på dig regelbundet. Ett träningspass räcker för att höja din fokus, få dopaminet i din hjärna att filtrera bort övrigt brus och hjälper dig memorera det du läser lättare. Hjärngympa i form av appar med minnesspel, korsord och sudoku fungerar inte lika bra som träning gör. När du löser korsord tränas språkdelen i hjärnan medan när du tar en löptur tränar du flera delar av hjärnan samtidigt - även språkdelen och får signifikant bättre resultat. Barn som i ett experiment fick ha gymnastik i skolan varje dag istället för det vanliga, som är två dagar i veckan, fick högre betyg i alla ämnen.
Du styr din hjärna, inte tvärtom som man kan tro. Det är i slutändan den rörelse och aktivitet som blir gjord som spelar roll och som gör din hjärna lite starkare, lite effektivare och lite yngre. Anders Hansen lägger fokus på att promenader gör skillnad men för bästa effekt rekomenderas allsidig träning och konditionspass med pulshöjning 2-3 gånger i veckan i minst 20 minuter.
 
 

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela