Smilefellan

En blogg om personlig utveckling

Lär känna dig själv genom associationsövningar

Publicerad 2018-05-31 10:00:00 i Personlig utveckling, Psykisk ohälsa,

Jag vet inte om jag har nämnt detta tidigare i bloggen men jag går i en form "arbetsträning" där vi jobbar med oss själva, tränar på att ha rutiner och ta ansvar för att sedan kunna gå ut i praktik, jobb eller studier. Vi gjorde bland annat en intressant övning som var både jobbig och nyttig. Det handlar om att man får ett papper med halva meningar som man själv ska fylla i slutet på, gärna så snabbt som möjligt med det första man kommer på - det första som ploppar upp i huvudet. Meningarna kan vara likt: 

"Jag är..." 
"Mitt favoritämne är..."
"Jag blir osäker när..."
"Jag kan..."
"Jag känner mig trygg..." 
"Min favoritmat är..." 
"Jag beundrar mest.." 
"Jag ser fram emot..." 
"Jag har lärt andra..." 
"Min favorit musik..." 
"Jag är bra på..." 
"Jag hoppas att..." 
"Mina vänner säger om mig..."
"När jag blir äldre kommer jag.. "
"Jag tror.."
"Jag tycker att folk.."
"Jag vågar.."
"Min önksan.."
"Livet är.."
 
Tanken är att man ska lära känna sig själv lite bättre av att se vad och hur man associerar vid påståendena.
 
För min egen del blev det jobbigt. Resultatet av mina färdiga meningar blev negativa och svarta. Jag associerade nästan allt med min sjukdom och mitt dåliga mående. På ett sätt var det väldigt bra för mig att se resultatet eftersom jag inte innan var medveten om hur ofta jag ser livet genom filtret av min depression eller psykiska ohälsa. Jag insåg framför allt att jag verkligen inte är helst frisk i mina tankar. 
 
Anledningen till att man ska göra uppgiften  snabbt och  utan att tänka  efter är för  att om jag till exempel inte hade skrivit det första som kom upp utan funderat en stund på mina svar så skulle det såklart sett annorlunda ut, jag hade förskönat mina associationer och skrivit mycket lättsammare meningar. För att till exempel inte väcka oro hos andra  så filtrerar jag bort mina allra mörkaste tankar. Bara för att jag i vanliga fall filtrerar bort de mörka tankarna betyder det ju dock inte att de inte finns där. Och vad gör dem egentligen med mig? Om min första association till att se mig i spegeln är att jag är ful och inte borde få finnas, om tanken kommer snabbare än filtret hinner reagera. Vad gör dessa ord med mig? Dessa impulsiva tankar som vi inte har någon kontroll över? Visst, man kan välja att inte lyssna på dem men av vilken anledning är dem där? Och hur påverkar dem, utan att jag fattar det själv, hur jag ser på mig själv och världen? Hur jag ser på och lever livet?
 
Denna uppgift väckte med andra ord en hel del tankar och funderingar hos mig. Vad väcker den hos dig? Lägg gärna till fler påståenden innan du testar att fylla i dem.
 

Om

Min profilbild

Felicia

Hej och välkommen till min blogg! Jag som äger bloggen heter Felicia, är 22 år och skriver framför allt om personlig utveckling och psykisk (o)hälsa. Jag har ingen utbildning inom detta utan skriver utifrån egna lärdomar och erfarenheter. Nya inlägg kommer i vanliga fall ut varje torsdag. God läsning! x

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela